SAP PM tips & tricks: assets voorzien van klasse met kenmerken

Dieseltank

Foto keuring plichtige dieseltank

Stel je hebt allerlei drukvaten, vloeistofdichte voorzieningen, aardgasleidingen, noodstroominstallaties in je fabriek. Dan weet je (hopelijk) dat hier ook keuring regimes op van toepassing zijn.

Zo dienen drukvaten afhankelijk van volume en druk wettelijk verplicht herkeurd te worden. Vloeistofdichte voorzieningen dienen elk jaar een bedrijfsinterne controle te ondergaan en elke 6 jaar een verplichte herkeuring. Voor aardgas- en noodstroominstallaties is vaak een SCIOS herkeuring van toepassing.

Stel je werkt met SAP PM als onderhoudsbeheersysteem. Er komt een inspecteur van de omgevingsdienst langs en die wil ter plekke een actuele lijst zien met daarin alle assets die onder SCIOS keur plicht vallen. Kun je die lijst dan snel ophalen uit SAP? Of staat dat nu ergens op een losse Excel zonder duidelijke status…

Geen zorgen als dat nu niet lukt, want in deze blog geef ik je tips hoe je dit concreet voor elkaar kunt krijgen.

De functieplaatsstructuur is de ruggengraat van elk onderhoudsbeheersysteem. Als eerste is het daarom van belang dat de assets in de SAP functieplaats structuur worden opgenomen als functieplaats of equipment.

Een leuke vuistregel die ik laatst hoorde en jou wellicht hierbij kan helpen:

Als het niet verplaatst is het een functieplaats 🙂

Zorg ervoor dat alle assets eerst goed in de functieplaats structuur terechtkomen. Worden ze regelmatig in- en uitgebouwd en wil je ze kunnen volgen, maak er een equipment van. Blijven ze jaar na jaar op dezelfde plek staan maak er een functieplaats van. In de tekst hierna zal ik omwille van leesbaarheid steeds het woord functieplaats gebruiken, maar daar kun je ook equipment lezen.

In de standaard aanwezige velden van de functieplaats kun je diverse zaken kwijt zoals producent, type-omschrijving, serienummer, bouwjaar, gewicht etc. Zie hiervoor onderstaand screenshot. Er is echter niet een standaard veld om bijv. een keuring regime in aan te geven.

SAP functieplaats gegevens

Gelukkig heeft SAP daar een oplossing voor bedacht. Hiermee kun je allerlei extra gegevens toevoegen aan een functieplaats. Je maakt hiervoor eerst een zogenaamde klasse aan. Deze klasse voorzie je vervolgens van de benodigde kenmerken. Vervolgens kun je deze klasse koppelen aan alle relevante functieplaatsen en de waarden die horen bij de kenmerken invullen per functieplaats.

De kenmerken in een klasse kun je definieren. Op die manier kun je dus alle noodzakelijke technische data kwijt in je functieplaatsen. Waaronder dus ook compliance velden met daarin de keuring regimes die van toepassing zijn op de asset.

Concreet voorbeelden

Je zou een klasse TANK kunnen maken. Deze klasse koppel je vervolgens aan alle aanwezige tanks. In de klasse kun je als kenmerkomschrijving medium opnemen. Bij waarde achter de kenmerkomschrijving kun je een dropdown maken met daarin bijv. Diesel. Op die manier kun je dus snel uit SAP een lijst destilleren van alle aanwezige tanks waar het medium Diesel in zit.

Je kunt ook als kenmerkomschrijving regime opnemen in de klasse TANK. Bij de waarde achter de kenmerkomschrijving kun je een dropdown maken met daarin BRL-SIKB 7800. Alle tanks die vallen onder BRL-SIKB 7800 kun je vervolgens deze waarde meegeven. Hierna draai je heel eenvoudig een lijst met alle tanks die vallen onder de BRL-SIKB 7800 uit SAP.

Een ander voorbeeld.

Misschien heb je wel vele elektromotoren in je fabriek. Deze hebben allemaal kenmerken zoals Voltage, Amperage, Aantal kW, aantal fasen, aantal polen, nominaal toerental, type mounting foot, IE klasse. Zie onderstaande voorbeeld type plaat van een elektromotor.

Typeplaat elektromotor

foto credit: eng-tips.com

De kenmerken zijn bij alle elektromotoren hetzelfde alleen de waarden verschillen per motor. Hiervoor zou je een klasse ELEKTROMOTOR kunnen aanmaken. Vervolgens in de kenmerkomschrijving alle zaken die je belangrijk vindt opnemen zoals hierboven genoemd (Voltage, Amperage, Aantal KW, etc). Aan iedere motor koppel je vervolgens deze klasse en daarna kun je per motor de juiste waarden invoeren.

Voordeel hiervan is ook dat je snel kunt zoeken als er ergens een motor ‘sneuvelt’. Je kunt dan zoeken op de kenmerken in SAP  of er nog ergens anders een vergelijkbare motor aanwezig is.

Hoe maak je klasse en kenmerken aan in SAP?

Hoe maak je dit aan in SAP vraag je je misschien af. Klik hier voor een goede how-to waar ik graag naar doorverwijs. Ik vond ook onderstaande youtube video met daarin een goede uitleg:

Tot slot

Is het de moeite waard om hier tijd en energie in te steken? 100%

Maarr….” Bezint eer ge begint” . Maak eerst een goed conceptueel plan en schrijf een duidelijke standaard met daarin welke klassen je nodig hebt inclusief benodigde kenmerken. Denk ook goed na over toekomstig configuratiebeheer van de assets, want zodra een functieplaats / equipment wijzigt incl. de kenmerken dan moet ‘iemand’  dit wel bijwerken in SAP. Je moet er namelijk steeds op kunnen vertrouwen dat de informatie die in SAP staat klopt. De meeste pijn zit vaak bij de keuring plichtige assets dus een goed startpunt kan zijn om hiermee te beginnen qua inrichting in SAP.

Ik hoop je met deze blog geholpen te hebben. Mocht je nog vragen hebben neem gerust contact op!

Wil jij het maximale uit SAP PM halen?

Volg dan mijn voordelige online SAP PM cursus (inclusief certificaat!).

In deze laagdrempelige online cursus ontdek je alle handige tips & tricks en basisfunctionaliteiten van SAP PM. Wat je leert kun je direct toepassen tijdens jouw dagelijkse werkzaamheden!

Deze cursus is ook geschikt als je nog helemaal geen ervaring hebt met SAP PM en het programma goed wilt leren gebruiken ‘zoals SAP het bedacht heeft’.

Ga snel aan de slag en geef jouw SAP kennis een boost!

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *