Waarom de titel van een SAP PM werkorder belangrijk is voor een goede werkstroom

Als je in SAP PM vanuit een melding (notification) een werkorder creëert dan krijgt de werkorder automatisch dezelfde titel als de melding.

De melding wordt echter gebruikt om een afwijking of onderhoudsaanvraag te registreren, terwijl we de werkorder gebruiken om ‘op te werken’.

Je kunt daarom vaak beter even de titel van de werkorder aanpassen, dat verbetert de overzichten namelijk enorm.

2 concrete voorbeelden:
Er is een melding gemaakt met als titel ‘het dak lekt’. Maken we hier een werkorder van dan krijgt deze automatisch dezelfde titel. Het dak is echter al oud en de dakbedekking is aan vervanging toe. Als reparatiemethode hebben we daarom gekozen om de dakbedekking te vervangen.

Voor een goed overzicht kunnen we de werkorder beter een andere titel geven namelijk ‘dakbedekking vervangen i.v.m. lekkage’ (je bent hier overigens wel wat gebonden aan het maximaal aantal karakters wat je kwijt kan in de SAP titel).

Een ander voorbeeld:
Een pomp lekt over de mechanical seal. De gemaakte melding heeft als titel ‘pomp lekt over seal’. Als reparatie methode hebben we gekozen om de pomp te gaan reviseren.

Een logische werkorder titel zou dan kunnen zijn ‘pomp revisie i.v.m. seal lekkage’.

Als je met elkaar een duidelijke standaard afspreekt qua titel opbouw in de melding en werkorder helpt dat enorm in de overzichten die je kunt draaien met transacties zoals IW28 (meldingen wijzigen), IW38 (orders wijzigen), IW37N (orders incl. operaties). Je hoeft dan bijv. niet steeds de werkorder open te klikken om te zien wat het werk inhoudt.

Misschien denk je nu ‘zal vast wel iets helpen maar niet veel’, maar ik ben er zelf van overtuigd geraakt dat verregaande standaardisatie op dit soort kleine details een werkstroom proces enorm kunnen verbeteren. Hoe meer je standaardiseert hoe minder je ook afhankelijk bent van de ‘A-players‘ binnen je organisatie. Je kunt aan de hand van vastgelegde standaarden iedere nieuwe collega (vast in dienst, of ingehuurd) snel inwerken en op die manier de continuïteit van je onderhoudsorganisatie borgen.

Benieuwd hoe jij hierover denkt! Leuk als je het in een comment laat weten + welke standaard jullie hanteren voor de titels van meldingen en werkorders binnen de organisatie waar je werkt!

Wil jij het maximale uit SAP PM halen?

Volg dan de voordelige online SAP PM cursus (inclusief certificaat!).

In deze laagdrempelige online cursus ontdek je alle handige tips & tricks en basisfunctionaliteiten van SAP PM. Wat je leert kun je direct toepassen tijdens jouw dagelijkse werkzaamheden!

Deze cursus is ook geschikt als je nog helemaal geen ervaring hebt met SAP PM en het programma goed wilt leren gebruiken ‘zoals SAP het bedacht heeft’.

Ga snel aan de slag en geef jouw SAP kennis een boost!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *