Hoe je met UV licht lekkages kunt opsporen

In een industriële omgeving kom je tijdens inspectieronden regelmatig lekkages tegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan olielekkage, waterlekkage of gaslekkage. Lekkages dienen uiteraard verholpen te worden, want zonder er iets aan te doen gaat het meestal van kwaad tot erger. Ook kleine lekkages kunnen grote schade veroorzaken.

Om een lekkage goed te kunnen verhelpen dient eerst de bron gelokaliseerd te worden, maar voor een inspecteur is dat in de praktijk vaak lastig . Terwijl dit wel belangrijk is, onder andere vanwege het inschatten van de noodzakelijke reparatie inclusief voorbereidende werkzaamheden en verwachte doorlooptijd. Als je exact de bron van de lekkage kunt opsporen kan de impact ervan beter bepaald worden. Ook kan er alvast begonnen worden met het bestellen van de juiste materialen voor de reparatie.

Als de bron niet goed te lokaliseren is dan resulteert dit vaak in een summiere melding in het onderhoud beheersysteem. Meestal moet er opnieuw iemand naar de installatie voor aanvullend onderzoek, wat eigenlijk zonde is.

Om dubbel werk te voorkomen zou het mooi zijn als de inspecteur tijdens zijn inspectieronde al direct zo goed mogelijk de bron van de lekkage kan achterhalen. Probleem is alleen dat dit met het blote oog vaak niet zo eenvoudig is.

Lekkage opsporen met UV

Nu was ik laatst mee met een inspecteur en die gebruikte hiervoor een heel handig hulpmiddel, namelijk een UV zaklamp. Deze geeft van dat ‘blauwe’ licht. Het is zo’n zelfde soort lamp die Rob Geus altijd gebruikte in zijn tv programma om aan te tonen hoe ‘kansloos vies’  een hotelkamer was 🙂 Want een UV lamp is ook erg geschikt om lichaamsvloeistoffen mee op te sporen.

Lekkage opsporen met UV licht

Zo’n UV zaklamp blijkt in de praktijk dus een prachtig en goedkoop hulpmiddel om de bron van een lekkage beter mee te lokaliseren. De foto’s in deze blog heb ik genomen tijdens deze inspectie. Het betreft een tandwielkast met een olie lekkage. De olie licht duidelijk op als je er met de UV zaklamp op schijnt. Voor een optimaal resultaat kun je de machine overigens het beste eerst lokaal ontvetten. Vervolgens laten draaien en met de UV zaklamp schijnen op de plekken waar je de bron van de lekkage vermoedt. Lekkende vloeistof zal oplichten en een spoor vormen vanaf de plek waar het ontstaat. Als het toch niet goed zichtbaar wordt kan er eventueel een contrast vloeistof worden toegevoegd aan de olie, deze licht zeer duidelijk op onder invloed van UV licht, waardoor de bron van de lekkage zeker zichtbaar zal worden. In de meeste gevallen is dat overigens niet nodig. De inspecteur kan vervolgens een overzicht foto en een detail foto maken en deze toevoegen als bijlage aan de lekkage melding. Dat geeft dan direct een veel betere melding in het systeem en draagt bij aan een succesvolle afhandeling.

Ik ben enthousiast geworden na dit gezien te hebben en dacht deel het even met jullie in deze blog.

UV zaklampen zijn overigens voor een klein bedrag te koop bij o.a. bol.com. Persoonlijk zou ik er altijd 1 uitkiezen met een plastic koffer, zodat alles mooi bij elkaar blijft (d.w.z. oplader, batterij en zaklamp zelf). Mocht je deze willen aanschaffen, dan kun je op het onderstaande plaatje klikken. Ik ontvang dan een kleine commissie en het kost jou niets extra’s. Hiermee support je ook indirect mijn blog (overigens ook als je wat anders zou kopen bij bol via de link).

Startende maintenance engineer?

Ben jij een startende maintenance engineer? Lees dan ook zeker eens mijn boek! Hierin deel ik o.a. tips en tricks die ik zelf graag had willen ontvangen toen ik aan het begin van mijn carrière stond.

Het praktijkboek voor de startende maintenance engineer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *