10 tips om direct te besparen op onderhoudskosten
In deze blog vind je 10 (redelijk random) tips die je gemakkelijk in de praktijk kunt brengen en waarmee je direct zult gaan besparen op onderhoudskosten.
Tip 1 Zorg voor voldoende training en opleiding van medewerkers
Een goed getrainde medewerker is werkelijk goud waard. Onvoldoende training en opleiding veroorzaakt in de praktijk vaak onnodige schade aan installaties die gemakkelijk voorkomen had kunnen worden (van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam). Zorg voor een goede opleidingsmatrix per rol en voer dit ook als zodanig uit. Dat wil zeggen, zorg dat medewerkers regelmatig bijgeschoold worden en voldoende training en opleiding ontvangen.
Tip 2 Vraag altijd meerdere offertes aan
In de prive situatie zijn we hier vaak zo goed in, maar op het werk hebben we er vaak ‘geen tijd voor / zin in al dat gedoe’. Toch loont het heel vaak de moeite om meerdere offertes aan te vragen voor uit te voeren onderhoudswerkzaamheden. Probeer het maar eens als er bijvoorbeeld een pomp gereviseerd dient te worden. Je hebt de aanvraag vaak toch al opgesteld dus deze kan dan met een kleine moeite naar meerdere partijen worden verstuurd. Je zult versteld staan van de verschillen qua prijs. Hier zit de eerste winst qua besparing op onderhoudskosten.
Tip 3 Controleer het luchtnet en verhelp persluchtlekkages direct
Voordat perslucht daadwerkelijk perslucht is, is er al veel energie in gestoken. De lucht is vaak volledig voorbehandeld. Elk perslucht lek is daarom een enorme bron van verspilling. Ook de onderhoudskosten nemen toe, want de compressor maakt onnodig extra draaiuren. Laat het luchtnet daarom regelmatig controleren op lekkages en verhelp geconstateerde lekkages direct.
Tip 4 Controleer stoomcondenspotten minimaal jaarlijks
Een condenspot voert het condensaat (water) af uit het stoomsysteem en houdt de kostbare stoom tegen. Slechte of niet werkende condenspotten zijn ook zo’n bron van verspilling en kostbare euro’s. Laat ze daarom minimaal jaarlijks controleren door een specialist (bijvoorbeeld met behulp van ultrasoon, zie hiervoor het onderstaande filmpje). Bij nieuwe aanleg of vervanging van stoomsystemen is het daarnaast zinvol om een lekdetector achter elke condensaatpot in het systeem op te nemen.
Tip 5 less is more – verwijder appendages die niet worden gebruikt uit de installatie
Als voorbeeld de bekende pers- en zuigmanometers op een centrifugaalpomp. Heb je er weleens bij stil gestaan dat de pers- en zuigmanometers van pompen vaak overbodig zijn geworden door de aanwezigheid van digitale sensoren die ook al de pers- en zuigdruk meten? Of omdat de lokale manometers simpelweg nauwelijks worden gebruikt? Overweeg dan om ze weg te halen, want als ze 99% van de tijd niet gebruikt worden maar wel continue aan staan levert het bar weinig op om ze te laten zitten. Op den duur raken de manometers vaak lek of de wijzer breekt bijvoorbeeld af en dat moet allemaal wel weer gerepareerd worden.
Door ze te verwijderen en bijvoorbeeld alleen te monteren als het echt nodig is wordt direct op de onderhoudskosten bespaart. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de manometers in dit voorbeeld, maar ook voor andere appendages.
Ook voor installaties geldt – ‘less is more’
Tip 6 Zorg dat CILT aspecten goed en consistent worden uitgevoerd
CILT staat voor Cleaning, Inspection, Lubrication en Tightening. Het wordt ook wel eerstelijns onderhoud of autonomous maintenance genoemd. Het is 1 van de pilaren van Total Productive Maintenance. Mens en machine in perfecte harmonie, zo zag TPM-goeroe Nakajima het voor ogen. Als het eerstelijns onderhoud consistent wordt uitgevoerd dan zal er zeker op onderhoudskosten bespaard gaan worden. Kleine afwijkingen worden hierdoor in de kiem gesmoord waardoor deze niet de kans krijgen om te veranderen in grote problemen. Kijk ook eens het onderstaande filmpje als je hier meer over wilt weten.
Tip 7 Every failure is a change to learn – los storingen structureel op
Zeker bij grote storingen is het belangrijk om de grondoorzaken te achterhalen en vervolgens acties te implementeren om herhaling te voorkomen. Niets is namelijk zo vervelend en kostbaar als ‘hetzelfde geintje nog een keer meemaken’.
Door een goede analyse uit te voeren en implementatie van de juiste acties wordt herhaling voorkomen en bespaar je direct op onderhoudskosten. Motto hier: don’t just fix it, fix it forever.
Heb je het praktijkboek voor de startende maintenance engineer al gelezen?
Tip 8 Streef naar langdurige partnerships met firma’s
Een contract van een jaar is eigenlijk geen partnership, dan ben je net een beetje gewend aan elkaar en scheiden de wegen alweer. Ga daarom bij voorkeur voor langdurige samenwerkingen met firma’s en maak duidelijke concrete afspraken over te leveren prestaties en tarieven. Conflicten ontstaan namelijk vaak door niet uitgesproken verwachtingen en onduidelijke communicatie is mijn persoonlijke ervaring.
Op een gegeven moment zul je dan merken dat je echt kunt ‘lezen en schrijven met elkaar’. Korte contracten zorgen vaak voor opstart fouten in het begin doordat de firma nog niet bekend is met de procedures en cultuur binnen het bedrijf. Dit resulteert regelmatig in onnodige onderhoudskosten.
Tip 9 Ga mee met de huidige ontwikkelingen op onderhoudsgebied
Er zijn momenteel zoveel prachtige nieuwe ontwikkelingen. Sensoren die in combinatie met machine learning algoritmes voorspellen wanneer een installatie onderhoud nodig heeft, 3D printers die (spare) onderdelen kunnen printen, fabrieken die tot op de cm nauwkeurig worden ingemeten met speciale camera software, drones die inspecties voor ons kunnen uitvoeren. Zorg dat je bij de ‘early adopters’ hoort d.w.z. dompel je hierin onder en wees vooral niet te bang om hiermee te experimenteren en erin te investeren. Er valt namelijk vaak flink te besparen op onderhoudskosten door de nieuwe technologie te omarmen en toe te passen en in je voordeel te laten werken.
Tip 10 Houdt een grote voorjaarsschoonmaak en verkoop wat niet meer nodig is
In een magazijn liggen vaak vele onderdelen die onnodig ruimte innemen, omdat ze bijvoorbeeld bedoeld waren voor een installatie die allang is verwijderd. Ook liggen er soms onderdelen waarvan eigenlijk niemand meer weet waar ze voor bedoeld waren. Of gereedschap wat eigenlijk wel verkocht kan worden omdat het niet meer gebruikt wordt.
Houdt daarom minimaal elk jaar een grote voorjaarsschoonmaak en kijk ook eens naar de mogelijkheden om onderdelen en ongebruikte machines tweedehands te verkopen. Zoals je thuis ongebruikte spullen op marktplaats zet (ik in ieder geval wel :-)), zijn er ook voor de zakelijke markt dergelijke sites. Zie bijvoorbeeld werktuigen.nl maar er zijn nog veel meer sites.
Zo heb ik in het verleden weleens samen met een inkoper een scrubber / gaswasser verkocht op de tweedehands markt. Terwijl het eerst geld zou kosten om hem weg te laten halen, hebben we het door wat inspanning, creativiteit en goede wil voor elkaar gekregen om er wat geld mee te verdienen. Geweldig toch!
Het verdiende geld kan bij het onderhoudsbudget of je gebruikt het voor een leuk bedrijfsuitje.
Tot slot
Ik hoop natuurlijk dat ik je met deze tien tips heb geïnspireerd om direct op onderhoudskosten te gaan besparen. Misschien heb je zelf nog aanvullende tips? Leuk als je ze hieronder in een reactie deelt. Mogelijk denk je bij het lezen van sommige tips ‘dit weet ik allang’. Alleen tussen iets weten en het vervolgens ook daadwerkelijk gaan doen zit vaak een groot verschil. Dus ik zou zeggen ‘als de sodemieter ermee aan de slag’ 🙂
Startende maintenance engineer?
Ben jij een startende maintenance engineer? Lees dan ook zeker eens mijn boek! Hierin deel ik o.a. tips en tricks die ik zelf graag had willen ontvangen toen ik aan het begin van mijn carrière stond.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!