De primaire rol van de maintenance engineer binnen uw organisatie

Maintenance engineering is van cruciaal belang voor organisaties met kapitaalintensieve assets.

Echter de invulling van de maintenance engineer functie verschilt aanzienlijk per organisatie. Dit is al terug te zien in de uiteenlopende vacature omschrijvingen en bijbehorende functietitels.

Dat inspireerde mij om deze blog te schrijven over de rol van de maintenance engineer.

In mijn opinie zou de maintenance engineer zich op tactisch en strategisch niveau bezig moeten houden met het optimaliseren van de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en veiligheid van de aanwezige assets.

Aan de hand van pareto analyse zou de maintenance engineer bijvoorbeeld periodiek de belangrijkste cost drivers en performance killers kunnen identificeren om vervolgens op zoek te gaan naar de belangrijkste oorzaken hiervan. Ook zou de maintenance engineer meerjaren onderhouds- en vervangingsplannen kunnen opstellen en draagvlak kunnen creëren voor verbeterinitiatieven, standaarden en verbeteringen in werkstroomprocessen op basis van analyse.

Daarbij is het van belang dat de maintenance engineer in het bezit is van goede communicatieve vaardigheden en interpersoonlijke skills aangezien hij of zij vaak te maken heeft met mensen van verschillende niveaus binnen de organisatie. Zo is er vaak ondersteuning nodig van operators en monteurs bij analyses echter dient ook het management overtuigd te worden van verbeterinitiatieven.

In functie omschrijvingen zie je vaak dat men zoekt naar een schaap met 5 poten. Er wordt gezocht naar een maintenance engineer die zich bezig moet gaan houden met het opzetten van preventieve onderhoudsconcepten, het uitvoeren van root cause analyses echter ook met stilstand coördinatie, begeleiding van de uitvoering van onderhoud en hij / zij krijgt ook een rol binnen renovatieprojecten.
Te veel neven activiteiten kunnen echter grote nadelen hebben wanneer er nog geen solide basis is op het gebied van pro actief onderhoud (basis op orde). Er ontstaat dan een groot risico dat de maintenance engineer volledig door operationele zaken en de waan van de dag in beslag wordt genomen. Daardoor komt hij of zij nooit aan de primaire tactische en strategische verbetertaken toe zoals hierboven beschreven. Dit is belangrijk om te realiseren.

Persoonlijke eigenschappen die goed van pas komen als maintenance engineer zijn een grote mate van zelfstandigheid, pro actief, gestructureerd, analytisch, communicatief vaardig, besluitvaardig, op samenwerking gericht, resultaatgericht, besluitvaardig, probleemoplossend en lerend vermogen.

De maintenance engineer is echt de spin in het web binnen uw organisatie aangezien theorie en praktijk nauw met elkaar zijn verbonden en er veel contact nodig is met verschillende afdelingen. Dit maakt het werk leuk en erg uitdagend en afwisselend.

Wilt u eens brainstormen over de concrete invulling van de maintenance engineer functie binnen uw organisatie? Neem gerust contact op of laat een reactie achter onder deze blog!

Startende maintenance engineer?

Ben jij een startende maintenance engineer? Lees dan ook zeker eens mijn boek! Hierin deel ik o.a. tips en tricks die ik zelf graag had willen ontvangen toen ik aan het begin van mijn carrière stond.

Het praktijkboek voor de startende maintenance engineer

Recent
Reacties
Tags

Categorieën

3 antwoorden
 1. Sander Cords
  Sander Cords zegt:

  Hey Justien,
  Interessant artikel!
  Ik vroeg me af hoe je de rol van de Reliability Engineer in verhouding tot de Maintenance Engineer ziet?
  Groeten,
  Sander

  Beantwoorden
  • Justien
   Justien zegt:

   Hey Sander,

   Dank je wel en erg leuke vraag!
   Zoals ik het zie streven beide functies naar het optimaliseren van de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en veiligheid tegen zo laag mogelijke kosten.
   In verhouding zal de maintenance engineer meer hands-on en op de praktijk gericht hiermee aan de slag gaan. Gebruik makend van de beschikbare informatie vanuit het onderhoudsbeheersysteem, Excel en kwalitatieve analyse methodieken zoals de Practical Problem Solving A3 methode en samenwerking met diverse collega’s.

   De reliability engineer zal zich meer richten op de ontwikkeling van nieuwe theoretische modellen voor betrouwbaarheidsanalyse, modellering en gebruik maken van Weibull distributie en andere statistiek en kansberekening.

   De reliability engineer kan bijvoorbeeld bij een nieuw systeem met behulp van software de theoretische beschikbaarheid van een enkelvoudig systeem versus een redundant systeem uitrekenen en vervolgens het ontwerpteam adviseren over de beste keuze. Bedrijven zoals Reliasoft leveren hiervoor overigens allerlei ondersteunende software.
   Ander voorbeeld is dat een fabrikant graag vooraf wil weten hoe lang een nieuw apparaat meegaat totdat de eerste storing optreedt. De reliability engineer kan de verwachte MTBF van een nieuw apparaat uitrekenen en vervolgens de fabrikant adviseren over een realistische garantietermijn (of aanpassingen in het ontwerp voorstellen om de wettelijke garantietermijn te halen).
   Ik denk zelf dat in industriële productie omgevingen de hands-on en praktijkgerichte aanpak bij bestaande assets snel een goed resultaat kan opleveren.
   Bij geheel nieuwe ontwerpen is het weer beter om de vereiste beschikbaarheid te bepalen en vervolgens met behulp van statistiek en modellering te bepalen met welk ontwerp dit wordt behaald. Aangezien 80-90% van de toekomstige onderhoudskosten al in de ontwerpfase worden vastgelegd wil je namelijk een systeem wat fit for purpose is.

   Hopelijk heb ik jouw vraag op deze manier enigszins kunnen beantwoorden.

   Groeten Justien

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *