6 tips voor een goede start als beginnende maintenance engineer

Maintenance engineer
Deze blog heb ik geschreven voor de startende maintenance engineer die aan het begin van zijn carrière staat. Het is ook een prima blog voor de maintenance manager die verantwoordelijk is voor het juist positioneren en aansturen van nieuwe maintenance engineer(s) binnen zijn organisatie.

Door mijn praktijkervaring en kennis te delen wil ik jou als maintenance engineer helpen om een zo goed mogelijke eerste start te maken.

Een nieuwe baan is in het begin altijd wennen. Dat blijft hetzelfde of je nu een starter bent of al veel werkervaring hebt. Je zult zelf van alles moeten uitvinden. Bijvoorbeeld hoe de organisatie in elkaar steekt en hoe de verschillende IT-systemen werken. Dit kan stress opleveren maar maak je daarover geen zorgen, dat komt echt wel goed.

Het grote voordeel als je net begonnen bent is dat jouw collega’s en manager nog niet direct verwachten dat je 100% productief bent. Zij snappen ook wel dat je je eerst nog moet inwerken. Als je dus “in het diepe” bent gegooid en je wilt een goede start maken, dan kan ik je van harte aanbevelen om de aankomende tijd te gaan gebruiken voor de volgende zaken.

Tip 1

Zorg dat je de organisatie goed leert kennen. Bestudeer hiervoor het organogram en bekijk hoe de organisatie in elkaar steekt. Sommige organisaties zijn bijvoorbeeld zeer hiërarchisch, waarbij er alleen zaken veranderen als de leidinggevende het ‘belangrijk maakt en erop stuurt’. Bij andere organisaties wordt de verantwoordelijkheid op een lager niveau in de organisatie gelegd. Het is de kunst om uit te vinden hoe jij straks het meest effectief en efficiënt jouw invloed kunt gaan uitoefenen. Ga ook vooral langs bij collega’s waarvan je verwacht dat je er straks veel mee moet samenwerken. Mogelijk is dit al onderdeel van jouw inwerkprogramma maar als dat niet zo is doe dit dan vooral op eigen initiatief. Het is nu het goede moment en naast nuttig ook erg leuk!

Tip 2

Zorg dat je de fysieke assets goed leert kennen. Waarschijnlijk ben je gaan werken in een bedrijf met kapitaalintensieve fysieke assets (die hebben namelijk zeker maintenance engineers zoals jij nodig). Ga naar de controlekamer en praat met de operators over het proces en de meest kritische systemen. Ga ook altijd met monteurs en contractors mee het veld in om te kijken bij de assets en de praktische uitvoering van het onderhoud. Bestudeer schema’s, onderhoudsvoorschriften en P&IDS van de assets waar je straks verantwoordelijk voor bent. Bekijk ook zeker de functionele boomstructuur en de storingshistorie in het onderhoudsbeheersysteem en vraag de operators het hemd van het lijf over de belangrijkste terugkerende storingen van de afgelopen periode. Maak overal aantekeningen van en zorg dat je de assets straks zo goed kent dat ze jou ‘helemaal niks meer wijs maken’.

Tip 3

Verdiep je in de huidige werkprocessen. Elke onderhoudsorganisatie heeft een aantal standaard werkprocessen. Denk bijvoorbeeld aan een onderhoud werkstroom voor preventieve en correctieve onderhoudsorders en de praktische uitvoering van deze werkstroom. De meeste organisaties hebben bijvoorbeeld een dagelijkse ‘ochtendwijding’ / melding overleg. In dit overleg worden de nieuwe meldingen van de afgelopen 24 uur doorgenomen.

Sluit de eerste weken vooral aan bij dit overleg. Bekijk hoe het overleg verloopt, valt hier verbetering in aan te brengen, wie zitten erbij, hoe wordt de prioriteit bepaald van onderhoudsaanvragen en storingen?

Je leert op die manier veel over de storingen, je leert collega’s beter kennen en zij jou en je ziet hoe het onderhoud in de praktijk verloopt.

Tip 4

Je wilt waarschijnlijk als startende maintenance engineer snel een relevant netwerk opbouwen binnen jouw vakgebied.

Ik kan je van harte aanraden om echt even de tijd te nemen om een goed linkedin profiel aan te maken. Voeg direct de collega’s toe waar jij mee gaat samenwerken en je zult zien dat je netwerk snel zal gaan groeien.

Daarnaast is het leuk om je aan te melden bij de NVDO. Dit is de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud. Deze organiseren allerlei events en kennismiddagen. Een leuke en informele manier om snel meer kennis te vergaren over maintenance en asset management en je netwerk uit te breiden.

Tip 5

Verdiep je maintenance en asset management kennis. Als startende maintenance engineer maak je de eerste paar jaar een steile leercurve door.  Daarbij is het van belang om snel relevante kennis te vergaren over best practices.

Ik heb bijvoorbeeld zelf aan het begin van mijn carrière veel gehad aan de cursus en het (engelstalige) boek Reliability Centered Maintenance van John Moubray. Ik gebruik het boek nog steeds regelmatig als naslagwerk. Het boek is te koop bij bol.com. Klik hiervoor op het boek hieronder. De NVDO biedt verder ook een prima RCM basiscursus aan.

Ook het lezen van de driedelige ISO-55000 serie over asset management is een uitstekende manier om snel relevante kennis op te doen.

Tip 6

Een aantal assets moet vanuit wet en regelgeving periodiek geïnspecteerd en gekeurd worden. Is dit ook bij jouw organisatie het geval? Gebruik dan de beginperiode om je te verdiepen in de van toepassing zijnde wet en regelgeving, van de opgedane kennis heb je waarschijnlijk de rest van je carrière plezier (ik in ieder geval wel).

Ik hoop natuurlijk dat je wat aan de tips in deze blog hebt! Heb je nog aanvullingen of vond je het gewoon een goede blog? Leuk als je de blog dan deelt via de social share buttons of hieronder een reactie achterlaat!

Startende maintenance engineer?

Ben jij een startende maintenance engineer? Lees dan ook zeker eens mijn boek! Hierin deel ik o.a. tips en tricks die ik zelf graag had willen ontvangen toen ik aan het begin van mijn carrière stond.

Het praktijkboek voor de startende maintenance engineer

Recent
Reacties
Tags

Categorieën

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *