Hoe een MOC proces kan bijdragen aan storing reductie

Iedere asset manager is waarschijnlijk wel geïnteresseerd in manieren om het aantal storingen op de assets te reduceren.

In deze blog schrijf ik hoe het Management Of Change (MOC) proces mijns inziens kan bijdragen aan storing reductie.

Het nut van preventief onderhoud en de reductie in storingen die dit kan opleveren laat ik in deze blog bewust achterwege. Over het bepalen van het juiste onderhoud is namelijk al veel geschreven. Er zijn uitstekende methodieken zoals RCM (Reliability Centered Maintenance) die u hierbij kunnen helpen.

Wat mij bij de analyse van storingen vaak opvalt is dat relatief kleine wijzigingen binnen een technisch systeem vaak grote verstoringen kunnen opleveren. Ik zal een praktijkvoorbeeld geven.

Een bedrijf heeft een zuiveringsinstallatie. Deze bevat een vat met een roerwerk met vloeibaar slib erin en een achterliggende wormpomp die het vloeibare slib periodiek afpompt. Op een zeker moment wordt (zonder MOC procedure) door proces engineering besloten om het roerwerk periodiek stil te zetten. Dit bespaart energie is de gedachte en procestechnologisch is dit beoordeeld als zijnde geen enkel probleem. Het roerwerk wordt periodiek stilgezet. Kort daarna begint echter de achterliggende wormpomp (die tot voor kort nooit problemen gaf) telkens capaciteitsproblemen te vertonen. Als de pomp uit elkaar wordt gehaald voor inspectie blijkt de pomp inwendig volledig versleten. Uit onderzoek naar de oorzaak blijkt dat door het periodiek stilzetten van het roerwerk het medium in het vat teveel indikt. De pomp is hier niet voor ontworpen en deze slijt hierdoor overmatig. Na het weer permanent aanzetten van het roerwerk verdwijnt het probleem.

Er zijn vele van dit soort praktijkvoorbeelden te bedenken. Sommige leiden tot zeer grote storingen met enorme gevolgschade. Elk bedrijf krijgt vroeg of laat te maken met noodzakelijke wijzigingen aan bestaande installaties. Wanneer dit zonder goede review wordt geïmplementeerd kunnen de gevolgen verstrekkend zijn.

Storingen voorkomen met een MOC proces

Een goed werkend MOC proces kan mijns inziens storingen voorkomen dus leiden tot storing reductie. In de praktijk blijkt een MOC commissie bestaande uit een Multi-disciplinair team goed te werken. Het team kan bijvoorbeeld bestaan uit een process engineer, operator, maintenance engineer en asset manager als voorzitter van de meeting.  Als het team regelmatig bij elkaar komt om nieuwe en bestaande wijzigingen door te nemen houdt dat het tempo erin. Het zorgt ervoor dat wijzigingen ook snel worden beoordeeld en afgehandeld. Niets is namelijk zo frustrerend als dat het MOC proces een vergaarbak wordt van aanvragen en de aanvrager gefrustreerd raakt over het feit dat er niets met de door hem of haar voorgestelde wijziging lijkt te gebeuren. Dit moet natuurlijk voorkomen worden.

Vaak is het logisch om bij het aanvragen van asset gerelateerde wijzigingen gebruik te maken van een reeds bestaand systeem. Aangezien het CMMS in de praktijk vaak al asset gerelateerde gegevens bevat, is het vaak logisch om dit systeem ook te gebruiken voor het MOC proces.

Denkt u bij het opzetten van een MOC proces ook aan goede definities. Mijn ervaring is dat er zonder goede definities met name discussie ontstaat over ‘wat is nu precies een wijziging’. Aandachtspunt is dus om dit goed te definiëren. Zorg dat relevante disciplines binnen uw organisatie goed op de hoogte zijn van de definitie van wijziging. Een goede tip die ik eens heb gehoord is om het 3F-principe te hanteren. Wijzigt Form, Fit of Function van een installatie dan is het een MOC.

Ik hoop dat ik met deze blog duidelijk heb kunnen maken hoe een goed lopend MOC proces kan bijdragen aan storing reductie. Bij de bedrijven die onder BRZO vallen is een MOC proces een vereiste maar ook voor bedrijven die hier niet onder vallen is het MOC proces mijns inziens onmisbaar.

Laat gerust een reactie achter of neem contact op als u hierover verder wilt praten!

Startende maintenance engineer?

Ben jij een startende maintenance engineer? Lees dan ook zeker eens mijn boek! Hierin deel ik o.a. tips en tricks die ik zelf graag had willen ontvangen toen ik aan het begin van mijn carrière stond.

Het praktijkboek voor de startende maintenance engineer

Recent
Reacties
Tags

Categorieën

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *