Hoe Genchi Genbutsu kan bijdragen aan continue verbetering van uw onderhoudsorganisatie

work-boots-889816

Het woord Genchi Genbutsu komt uit Japan en is een van de principes waarop het Toyota Productie Systeem is gebaseerd.

Het Toyota Productie Systeem fascineert me al sinds ik er voor het eerst over las. Het geeft mij in de praktijk veel handvatten om continue verbetering te realiseren en problemen structureel op te lossen.

Deze blog heb ik dan ook geschreven als eerbetoon aan het Toyota Productie Systeem. In dit geval met name aan het principe Genchi Genbutsu oftewel ‘go and see for yourself’.

Genchi Genbutsu suggereert dat om een situatie echt te begrijpen en te doorgronden men naar de Genba moet gaan. Genba betekent vrij vertaald “de plaats waar het gebeurt, de plaats waar waarde wordt gecreëerd”. In productie omgevingen is dit bijvoorbeeld de productievloer.

Ga naar de genba

Mijn idee achter Genba (tenminste zoals ik het zelf toepas) is dat om te komen tot de beste verbeter ideeën en voor het structureel oplossen van problemen je naar de Genba moet gaan, oftewel de plaats waar het daadwerkelijk gebeurt.

Wat voor rapporten, grafieken en ideeën er ook worden gepresenteerd het is slechts een abstractie van de werkelijkheid.  Om de situatie echt goed te begrijpen is het noodzakelijk om een Genba attitude te ontwikkelen. Genbutsu wordt daarom nogal eens gekscherend “getcha boots on” genoemd oftewel trek je werkschoenen aan en ga naar de plek waar het gebeurt.

Dus wanneer u als manager of maintenance engineer weer eens wordt geconfronteerd met een lastig probleem of u gevraagd wordt om structurele verbeteringen te realiseren dan moedig ik u van harte aan om een Genba Walk te ondernemen. Neem deze vooral ook structureel in uw agenda op.

Door regelmatig de werkvloer op te gaan, te letten op veiligheidsissues en te praten met uw medewerkers zult u een schat aan informatie op doen. U bouwt daarnaast aan duurzame relaties met uw medewerkers. Het zal uw baan verrijken en u veel opleveren.

Verder lezen over gemba kaizen?

Wanneer u verder wilt lezen over de praktische toepassing, het verbeteren van de kwaliteit en het terugdringen van kosten op de werkvloer dan kan ik u het boek Gemba Kaizen van Masaaki Imai aanraden. Klik hier en u komt direct bij het boek terecht op bol.com.

Startende maintenance engineer?

Ben jij een startende maintenance engineer? Lees dan ook zeker eens mijn boek! Hierin deel ik o.a. tips en tricks die ik zelf graag had willen ontvangen toen ik aan het begin van mijn carrière stond.

Het praktijkboek voor de startende maintenance engineer

Recent
Reacties
Tags

Categorieën

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *