Goed smeertechnisch onderhoud zorgt voor minder storingen en een langere levensduur van uw assets

oil-696579

Deze blog gaat over het verbeteren van de beschikbaarheid van uw machinepark en/of productieproces door goed smeertechnisch onderhoud.

Ik heb een globaal stappenplan opgesteld die u hopelijk helpt bij het verbeteren van uw smeertechnisch onderhoud.

Smeertechnisch onderhoud zie ik als een verzamelnaam voor een bedrijfsactiviteit waarbij uw machinepark systematisch en consequent wordt gesmeerd met het juiste interval, met het juiste smeermiddel en de juiste hoeveelheid.

Het omvat mijns inziens in ieder geval:

  • Een kwalitatief hoogstaand smeerprogramma
  • De juiste opslag van smeermiddelen
  • Training en opleiding van medewerkers
  • Periodieke evaluatie en verbetering

Stap 1 – de fundatie een kwalitatief hoogstaand smeerprogramma

Alles heeft een begin. Afhankelijk van uw bedrijf heeft u vele installaties welke periodiek een vorm van smeertechnisch onderhoud nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan oliegevulde reductiekasten, lagerhuizen van ventilatoren, elektromotoren, pompen etc.

Gezien de diversiteit aan installaties is er ook een diversiteit aan smeermiddelen noodzakelijk. Per installatie dient bepaald te worden met welk smeermiddel deze periodiek gesmeerd dient te worden, met welke hoeveelheid en met welk interval. Afhankelijk van de grootte van uw machinepark is het raadzaam om deze smeerronden te verwerken in een centraal smeerprogramma inclusief een logische looproute.

De smeertechnische werkzaamheden kunnen dan verdeeld worden in logische ronden welke past bij uw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een wekelijkse ronde, maandelijks ronde, 3-maandelijks en 6-maandelijkse ronde.

Het is aan te bevelen om het smeerprogramma op te stellen in een daarvoor geschikte softwaretool. Deze hoeft u  niet zelf te ontwikkelen want bedrijven zoals SKF bieden deze kosteloos (of tegen een zeer beperkt vergoeding) aan. Zie hiervoor bijvoorbeeld onderstaande link:

http://www.skf.com/group/products/lubrication-solutions/lubrication-management-tools/skf-lubrication-planner/index.html

Zorg ook voor beheer van het smeerprogramma zodat dit actueel blijft. Installaties worden gewijzigd of buiten bedrijf gesteld wat ook wijzigingen op het smeerschema impliceert. Het actueel houden van het smeerschema is essentieel voor de geloofwaardigheid en effectiviteit van uw smeertechnisch onderhoud.

Stap 2 – juiste opslag van smeermiddelen        

Voor smeermiddelen op de site dient ook een geschikte opslag te worden gerealiseerd. De juiste opslag is in ieder geval schoon, droog en vorstvrij en uitsluitend bestemd voor de opslag van smeermiddelen.

Ook vanuit wet en regelgeving worden er allerlei eisen gesteld aan een opslag voor smeermiddelen. Ik zal hier in deze blog niet te diep op in gaan. Meer informatie hierover vind u onder de volgende links:

http://www.ksm-benelux.com/ksm-library/organisatie-van-smeren/opslag-en-handling-van-smeermiddelen

https://www.arbocatalogusmobiel.nl/content/oplossingen/gevaarlijke-stoffen/opslag

Stap 3 – training en opleiding van medewerkers

Uw smeertechnische medewerkers zijn de belangrijkste schakel in het succes van uw smeertechnisch onderhoud. Toch hangt er vaak een negatief imago aan smeertechnisch onderhoud. “Smeerkees” en andere termen vallen regelmatig waarmee men dan de smeertechnicus bedoeld. Deze smeertechnicus verdient echt veel beter! Om dit om te buigen is het van belang dat iedereen die betrokken is bij het smeertechnisch onderhoud voldoende wordt opgeleid.

Benadruk en draag als leidinggevende ook het belang van goed smeertechnisch onderhoud uit en zorg ervoor dat de smeertechnicus de credits krijgt die hij/zij verdient.

Goed smeertechnisch onderhoud zal zich uitbetalen in minder storingen, een hogere beschikbaarheid en een langere levensduur van uw installaties. Daar ben ik van overtuigd.

Ik hoop dat u wat aan deze blog post heeft gehad. Laat gerust een reactie achter.

Mogelijk kan ik u eens helpen bij het verbeteren van uw smeertechnisch onderhoud, bijvoorbeeld bij het optimaliseren van uw smeerprogramma!

Startende maintenance engineer?

Ben jij een startende maintenance engineer? Lees dan ook zeker eens mijn boek! Hierin deel ik o.a. tips en tricks die ik zelf graag had willen ontvangen toen ik aan het begin van mijn carrière stond.

Het praktijkboek voor de startende maintenance engineer

Recent
Reacties
Tags

Categorieën

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *