Spareparts hebben ook onderhoud nodig

Gezien de hoeveelheid kostbare spareparts bij de meeste industriële (productie)bedrijven is het interessant om eens stil te staan bij het noodzakelijke onderhoud van deze spareparts. Dit blijkt in de praktijk namelijk nogal eens een ‘ondergeschoven kindje’.

U heeft geïnvesteerd in kostbare spareparts zodat deze direct ingezet kunnen worden en vervolgens niet vroegtijdig falen. Dat mag duidelijk zijn.

Om dit te realiseren dienen deze spareparts  ook periodiek onderhouden te worden wanneer deze langere tijd op spare liggen. Naast een onderhoudsstrategie voor uw kritische assets is het dus ook belangrijk om eens stil te staan en aandacht te besteden aan het onderhoudsmanagement van uw kritische spareparts.

In deze blog zal ik een aantal aandachtspunten en tips geven.

Rotating spare equipment

Met name rotating equipment heeft onderhoud nodig tijdens langdurige opslag. Bij onderhoud van spareparts kan (bij rotating equipment) gedacht worden aan het periodiek draaien van de as. Een goed uitgangspunt is om eens per 2 maanden de as ca. 450 graden draaien of conform opgave van de handleiding van de leverancier. Ook het vet in de lagers van uw rotating equipment kan verouderen na enkele jaren opslag. Een goed uitgangspunt is dan ook dat 5-6 jaar na opslag nieuw vet wordt aangebracht in de lagers (uiteraard hangt dit wel af van het formaat en type van de lagers van de betreffende spare unit).

Daarnaast zijn er andere zaken waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de locatie waar de parts zijn opgeslagen, omgevingscondities en adequate training van uw magazijnmedewerkers.

Locatie van uw spareparts

De locatie voor de opslag van uw rotating parts dient zoveel als mogelijk trillingvrij te zijn. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat heftrucks die langs stellingen rijden trillingen veroorzaken die kunnen zorgen voor vroegtijdige lager schades. Deze trillingen kunnen er namelijk voor zorgen dat de wentellichamen in de lagers van uw rotating spareparts steeds op dezelfde plek ‘meetrillen’ waardoor er kleine deukjes in de loopvlakken ontstaan. Dit wordt brinelling genoemd en kan weer voor vroegtijdig falen zorgen [bron: SKF].

Omgevingscondities en training

Omgevingscondities zijn ook belangrijk. Een stoffige omgeving zonder klimaatbeheersing kan zorgen voor contaminatie van uw kostbare spareparts en versnelde corrosie van metalen delen.

Ook training van uw magazijnmedewerkers is belangrijk. Onzorgvuldig (bewust of onbewust) omgaan met kostbare spareparts kan leiden tot schades die soms niet direct zichtbaar zijn, maar wel kunnen zorgen voor vroegtijdig falen wanneer de sparepart daadwerkelijk wordt ingezet.

Ik hoop dat u door het lezen van deze blog inspiratie heeft gekregen om ook eens stil te staan bij uw kostbare spareparts. Want naast aandacht voor uw kritische assets verdienen ook uw spareparts de nodige aandacht!

Laat gerust een reactie achter of neem contact op als u hierover verder wilt praten!

Startende maintenance engineer?

Ben jij een startende maintenance engineer? Lees dan ook zeker eens mijn boek! Hierin deel ik o.a. tips en tricks die ik zelf graag had willen ontvangen toen ik aan het begin van mijn carrière stond.

Het praktijkboek voor de startende maintenance engineer

Recent
Reacties
Tags

Categorieën

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *