Weet u waar uw drukapparatuur (PED) aan moet voldoen in de praktijk?

steam-engine-371431_1920

In deze blog geef ik u wat meer informatie over drukapparatuur en de bijbehorende wet en regelgeving die hierop van toepassing is.

Heeft u drukapparatuur binnen uw bedrijf of vervaardigt u deze dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn en te blijven van de wet en regelgeving en te borgen dat uw apparatuur hier ook aan voldoet.

In de richtlijn druk apparatuur oftewel Pressure Equipment Directive (PED) zijn voorschriften vastgelegd met betrekking tot het ontwerp, fabricage en keuring van drukapparatuur die binnen de Europese Unie op de markt wordt gebracht. De PED bevat essentiële veiligheidseisen ten aanzien van de gevaren als gevolg van druk voor producten en installaties. Het toepassingsgebied van de PED richt zich op drukapparatuur met een ontwerpdruk boven de 0.5 bar.

Daarnaast ligt er momenteel een concept PGS 34 die hierop aansluit en als toepassingsgebied stationaire drukapparatuur met een toelaatbare druk tussen de -1 bar en 0.5 bar heeft.

De PED is al sinds 29 mei 2002 wettelijk van kracht.  Vanaf 19 juli 2016 is er echter een nieuwe PED richtlijn van kracht namelijk de 2014/68/EU. Deze is van toepassing op alle drukapparatuur die op of na 19 juli 2016 op de markt verschijnt.

Naar aanleiding daarvan is ook de Warenwet Besluit Drukapparatuur (WBDA) en Warenwet Regeling Drukapparatuur (WRDA) hierop aangepast. In de WBDA worden twee delen onderscheiden namelijk regelgeving voor de nieuwbouwfase van de apparatuur en regelgeving voor de gebruiksfase van de apparatuur.

Voorafgaand aan de ingebruikname moet de gebruiker altijd vaststellen of er wel of geen keuringsplicht bestaat. Belangrijke onderwerpen zijn.

  • Keuring voor ingebruikname (KVI)
  • Periodieke herkeuring en de intrede keuring
  • Zorgplicht van de gebruiker

Waar uw apparatuur aan moet voldoen en welk keuringsregime van kracht is hangt uiteraard af van de risico’s.

Lloyds en KIWA gaan wat dat betreft gelukkig met de huidige tijd mee en hebben handige apps ontworpen voor het bepalen en indelen van uw apparatuur in de juiste PED categorie. Deze apps zijn zowel handig voor fabrikanten van drukapparatuur maar ook voor beheerders van drukapparatuur. Die kunnen met deze apps hun drukapparatuur eenvoudig beoordelen.

Deze apps zijn kosteloos te downloaden. Klik voor de Lloyds app en KIWA app.

Na het lezen van het bovenstaande heeft u waarschijnlijk al gemerkt dat de wet en regelgeving rondom drukapparatuur behoorlijk complex is. Mijn advies is om u goed te laten voorlichten door een expert op dit gebied. Om goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen organiseert Lloyds bijvoorbeeld regelmatig seminars waarbij ze recente ontwikkelingen toelichten. Het is zeker de moeite waard om eens een seminar te bezoeken!

Ik hoop dat u na het lezen van deze blog wat meer inzicht heeft gekregen in drukapparatuur en de wet en regelgeving die hierbij hoort.

Startende maintenance engineer?

Ben jij een startende maintenance engineer? Lees dan ook zeker eens mijn boek! Hierin deel ik o.a. tips en tricks die ik zelf graag had willen ontvangen toen ik aan het begin van mijn carrière stond.

Het praktijkboek voor de startende maintenance engineer

Recent
Reacties
Tags

Categorieën

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *