Hoe testen jullie kritische beveiligingsfuncties?

Deze blog gaat over beveiligingsfuncties en het periodiek testen daarvan. Ik ben benieuwd naar jullie manier van testen omdat ik merk dat hier vaak discussie over ontstaat. Ik hoop dat jullie wat praktijkervaringen kunnen delen met mij!

Wat versta ik onder een beveiligingsfunctie (in het Engels vaak protective devices genoemd). Een beveiligingsfunctie is een functie die in werking treedt als er iets anders mis gaat. Een beveiligingsfunctie voldoet aan de ‘als dan’ vraag. Een voorbeeld is het laag olie niveau alarm in de auto. Als het niveau te laag wordt dan schakelt het alarm in en verschijnt het oliekannetje symbool op het dashboard.

Als beveiligingsfuncties falen dan zijn dat heimelijke storingen. Daarmee bedoel ik dat je niet in de gaten hebt dat het gefaald heeft totdat het ‘als dan’ scenario optreedt en de beveiligingsfunctie niet werkt. Als het laag olie niveau alarm in  je auto stuk is dan zou het kunnen dat je dat pas merkt als de auto is vastgelopen door olietekort (als je zelf nooit handmatig peilt…). Om de beschikbaarheid van een beveiligingsfunctie te verhogen is het daarom verstandig deze periodiek te testen. Alleen dan kom je erachter of deze nog werkt en niet heeft gefaald.

Als het over testen van beveiligingsfuncties gaat loop ik in de praktijk regelmatig tegen dezelfde discussies aan.

De volgende discussie ontstaat meestal tijdens een analyse sessie. Als voorbeeld neem ik een zoutzuur opslag tank met een HH levelswitch van het fabricaat Endress & Hauser. Uit de RCM analyse is gekomen dat deze periodiek getest moet worden. Indien het zoutzuur niveau door overvulling de levelswitch bereikt dient als reactie hierop direct de vulafsluiter te worden dicht gestuurd. De levelswitch heeft een afschroefbare deksel en daaronder zit dan o.a. een schakelaar om de functie te testen. De discussie die dan ontstaat tussen de voor- en tegenstanders is dat je daarmee alleen het elektrische circuit test. En dat het nog niet wil zeggen dat de opnemer aan de binnenkant v/d tank goed werkt.

Er wordt dan voorgesteld om de levelswitch periodiek uit te bouwen en deze echt daadwerkelijk in het medium te hangen en te bekijken hoe deze reageert. Dit roept echter weer een andere discussie op over de hoeveelheid extra werk en het risico dat de switch tijdens montage na het testen wordt beschadigd waardoor deze alsnog niet werkt.

Ik vind dit altijd een erg lastige discussie. Ik hoop daarom dat jullie wat praktijkervaringen over de beste manier van testen kunnen delen met mij!

Startende maintenance engineer?

Ben jij een startende maintenance engineer? Lees dan ook zeker eens mijn boek! Hierin deel ik o.a. tips en tricks die ik zelf graag had willen ontvangen toen ik aan het begin van mijn carrière stond.

Het praktijkboek voor de startende maintenance engineer

Recent
Reacties
Tags

Categorieën

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *