Dit wist je nog niet over criticality ranking met SAP PM

Foto met dank aan Crystal Kwok op Unsplash

In deze korte blog leg ik uit hoe je met behulp van SAP PM de aanwezige assets kunt voorzien van een criticality ranking.

Hiervoor is een standaard veld aanwezig in de functieplaats en equipment masterdata van SAP PM. Helaas is dit niet bekend bij veel organisaties (is mijn ervaring). Vandaar ook deze blog!

Wat is criticality ranking en wat kun je ermee?

Met een criticality ranking geef je aan hoe kritisch een bepaalde asset is voor het bedrijf. Er kunnen bijvoorbeeld 3 rankings zijn: A = zeer kritisch / safety critical B = medium kritisch C = laag-kritisch. Als een A kritische asset uitvalt heeft dat bijvoorbeeld grote gevolgen voor de operatie, terwijl een C kritische asset best mag falen omdat dit vrijwel geen impact heeft.  Zodra er per asset een criticality ranking is aangebracht heeft dit tal van voordelen. Enkele voordelen zijn bijvoorbeeld dat onderhoudsaanvragen en storingsmeldingen beter geprioriteerd kunnen worden. Ook analyses en de besluitvorming op het gebied van reliability improvement initiatieven kan hierdoor sneller plaatsvinden.

Elk bedrijf zal allereerst zijn eigen criticality ranking beleid moeten vastleggen om vervolgens te kunnen bepalen welke assets hoog kritisch, medium kritisch en laag kritisch zijn. Zodra het beleid bekend is kan begonnen worden met het vastleggen van de criticality per asset in SAP PM.

Meer leren over SAP PM? Volg de online cursus met alle tips & tricks en basisfunctionaliteiten!

SAP PM online cursusSAP PM cursus review

Waar kan de criticality het beste in SAP PM worden vastgelegd?

In de masterdata van elke SAP functieplaats en SAP equipment zit het veld ABC-teken (in het engels ABC-indicator). Dit is het veruit het meest geschikte veld in SAP PM voor het vastleggen van de criticality van de asset.

Dit veld kan handmatig per functieplaats en equipment worden ingevuld, maar het is ook mogelijk om met specifieke SAP transacties het veld in één keer te vullen op meerdere functieplaatsen en equipments tegelijkertijd.

Onderstaand een screenshot van een functieplaats met daarin het standaard veld ABC-indicator.

Tot slot

Ik ben uiteraard benieuwd of jij als SAP PM gebruiker wat aan deze blog hebt gehad. Misschien heb je zelf nog goede tips of aanvullingen? Leuk als je het me hieronder laat weten in een reactie, op linkedin of in een persoonlijk berichtje.

Voeg mij ook gerust toe op LinkedIn, Instagram en schrijf je gratis in op mijn website om nooit meer een nieuwe blog te missen.

Hulp nodig met SAP PM?

Heb je zelf hulp nodig met SAP PM of wil je investeren in jouw medewerkers (en procesverbetering) door ze handige tips & tricks aan te leren in SAP PM? Zodat hun werkplezier toeneemt en de tijd en effort die ze aan SAP ‘moeten’ besteden juist afneemt? Hiervoor heb ik zowel een online SAP PM cursus als een korte incompany SAP PM training ontwikkeld waarin ik alle nuttige tips & tricks laat zien in SAP PM om de basis echt goed onder de knie te krijgen. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie.

Wil je verder lezen?

Werk je zelf veel met SAP PM of heb je een key user rol en wil je meer leren over standaard SAP PM functionaliteiten, best practices & tips en tricks? Dan kan ik je van harte het onderstaande boek van Karl Liebstückel aanraden. In dit boek vind je alle benodigde informatie. Ik gebruik het zelf ook veel als naslagwerk.

(Ik ontvang een kleine vergoeding als je dit boek of iets anders koopt via mijn link. Leuk als je dat wilt doen! Ik steek veel tijd en energie in mijn blogs. Jouw support helpt mij om mijn website te onderhouden en deze blogs met waardevolle content te blijven schrijven. Het kost jou niets extra’s).

Startende maintenance engineer?

Ben jij een startende maintenance engineer? Lees dan ook zeker eens mijn boek! Hierin deel ik o.a. tips en tricks die ik zelf graag had willen ontvangen toen ik aan het begin van mijn carrière stond.

Het praktijkboek voor de startende maintenance engineer

Recent
Reacties
Tags

Categorieën

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *